salesforce associate certification questions

40 Salesforce Associate Certification Practice Question and Answers Set 3

Are you looking for Salesforce Associate Certification practice questions to revise your concepts before exam?

This is set-3 of our Salesforce Associate Certification practice questions series.

Let’s dive into the Salesforce Associate Certification practice question and answers set-3:

Salesforce Ecosystem

Question 1. Salesforce is developed on the top of which platform?

Answer: Force.com

Force.com is a type of Platform as a Service (PaaS) that aims to streamline the process of creating and launching cloud-based websites and applications.

Question 2. Completing which Trailhead modules can stand you a chance to win Salesforce merchandise?

Answer: Trailhead Quest

salesforce associate certification question Trailhead Quest

Question 3. Where can a user go within Salesforce to modify their email address?

Answer: User settings ➡ My Personal information

Question 4. What is the name of the marketplace where customers can discover and install third-party apps to integrate with the Salesforce platform?

Answer: Salesforce AppExchange

Question 5. A user responsible for managing and maintaining the Salesforce platform, including user management, security, data management, and customization is known as?

Answer: Salesforce Administrator

Question 6. What is the designated suite of artificial intelligence (AI) technologies that can be integrated into the Salesforce platform, enhancing businesses’ ability to make data-driven decisions?

Answer: Salesforce Einstein

Question 7.What is the title given to a Salesforce learner who has accumulated 100 or more Trailhead badges?

Answer: Trailhead Ranger

To know different Trailblazer ranks, click here

Question 8. Tool that allows developers to write, debug, and test code directly within the Salesforce platform is known as?

Answer: Developer Console

Question 9. Which Salesforce cloud allows businesses to create customized online communities for their customers, partners, and employees?

Answer: Salesforce Experience Cloud formerly known as Salesforce Community Cloud.

Question 10. Which built-in feature in the Salesforce platform facilitates real-time collaboration and sharing of information, files, and ideas among users?

Answer: Salesforce Chatter

Navigation

Question 11. In Salesforce, where can users go to edit and update their email address?

Answer: User settings ➡ My Personal information

Question 12. When seeking the most recent documentation on a specific Salesforce functionality, where should a user navigate?

Answer: Salesforce help

To know more about Salesforce help click here

Question 13. In Salesforce, what approach should a user take to display different fields to a support representative when creating a case, based on the product criteria?

Answer: By creating different record types for each product criteria.

Object Manager ➡ Select any Object ➡ Record Types

Question 14. The user needs to develop a proof of concept for a client requirement. Where should he start developing it?

Answer: Sandbox org

Question 15. What is the designated location in Salesforce where the user can navigate to view a complete inventory of installed applications in their org?

Answer: App Launcher

Salesforce Administrator Exam Practice Set

Question 16. Where can you find related Account records in Salesforce?

Answer: On the Account’s page and in the hierarchy

Question 17. What number of records can be imported via the import wizard?

Answer: 50,000

Question 18. Can we delete standard fields in Salesforce?

Answer: No, we cannot delete standard fields in Salesforce.

If the standard fields are no more required, you can remove them from the page layout.

Question 19. How to enable Kanban View in Salesforce?

Answer: Click on any object tab ➡ Select all the records ➡ Click on “Display as” ➡ Kanban

salesforce associate certification practice Kanban View

Question 20. How can a user retrieve information regarding the fields that have been deleted in Salesforce?

Answer: Object Manager ➡ Select an Object  ➡ Fields & Relationships ➡ deleted Fields

Want to Learn Salesforce Flows? Learn with our Salesforce Flow Course

Data Model

Question 21. In Salesforce, what is the recommended method to enable a user to edit Quotes by granting them additional permissions if they currently lack access?

Answer: Permission sets

A permission set is a collection of settings and permissions that has been assigned to the user to extend its access in the Salesforce org.

Question 22. What is the recommended approach for creating a many-to-many relationship between entities in Salesforce?

Answer: Using Junction objects

Question 23. By utilizing which Salesforce feature, can users control the appearance of fields and related lists on a record detail page?

Answer: Page Layouts

Question 24. How can one associate share a report and dashboard of quarterly profits with another associate?

Answer: Using shared folder

Question 25. How many maximum custom relationship fields can be created on a single object?

Answer: 40

Question 26. Can we create a Salesforce user without assigning a profile?

Answer: No

We can create a user without assigning a role but we need to assign a profile.

Question 27. How many master-detail relationships are allowed per object in Salesforce?

Answer: 2

Question 28. What Salesforce feature enables a user to establish a self-referential relationship between records?

Answer: Self-relationship

Question 29.In order to present a data model to stakeholders, which specific tool should be employed by an associate at a company?

Answer: Schema Builder

Schema Builder in Salesforce is a graphical tool that allows users to design and modify the data model of their Salesforce org.

To know more about Schema Builder click here

Question 30. To effectively track customer inquiries, feedback, and suggestions at Salesforcegeek Inc., which Salesforce object can be employed to fulfil this requirement?

Answer: Case

Reports and Dashboards

Question 31. What is the Salesforce feature that enables the scheduling of reports to run at a specific time?

Answer: Report schedule feature

Question 32. In Salesforce, what steps should a Sales rep follow to classify the Sales data of a specific region for inclusion in a report?

Answer: Using Report Group

Question 33. How can you restrict Salesforce reports to certain users or groups of users?

Answer: By setting Sharing rules or Permission sets.

Question 34. What is the maximum number of reports and dashboards that one can subscribe to?

Answer: 7

Question 35. Which report type in Salesforce does not allow the use of the Cross Filters feature?

Answer: Joined report type

Question 36. Which user cannot subscribe to Salesforce reports?

Answer: Portal Users

Question 37.  What is the Salesforce feature that enables users to capture and save a snapshot of a dashboard at a specific time for future reference?

Answer: Dashboard snapshot

Question 38. Which report type should the Sales rep use to display the data as a series of stages for representing the Sales pipeline?

Answer: Funnel chart

Question 39. Which report type cannot be used to create groups of data in Salesforce?

Answer: Tabular reports

Question 40. In which specific Salesforce report type is data displayed in a tabular format with rows and columns?

Answer: Matrix reports

Attempt the Salesforce Associate Certification Mock exam here

Salesforce Associate Certification Questions and Answers Practice Set 4

Wondering how to register for the Salesforce exam? Check out the blog below👇

Complete guide to Register for the Salesforce certification exam

Get a complete Roadmap To Learn Salesforce Admin And Development

 

Share Now

Harshit is a 5x certified Salesforce developer currently working at UST. He is a storyteller at heart, with a knack for crafting compelling content on LinkedIn and penning insightful blogs on Salesforce technology.

Related Posts

One thought on “40 Salesforce Associate Certification Practice Question and Answers Set 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *